Bildet viser gangen i en tredjemann
Idéer

Hvorfor «tredjemann» er umulig å forsvare

Det har blitt en liten stund siden første gang jeg snublet over konseptet om tredjemann. Jeg husker jeg satt og noterte ting mens jeg flyttet brikker på det trofaste taktikkbrettet. Etter å ha lest boka «In shadows of Marcelo Bielsa» av Jed Davies hadde interessen for fotballteori skutt i været. Og boken fikk meg veldig interessert i trekanter og diamanter og opp-tilbake-gjennom. En utrolig fin bok som kan anbefales på det varmeste. Men grunnen til at jeg fortsatt satt og puslet med brikkene, er at jeg ikke hadde fått svaret på hvorfor. Hvorfor fungerer trekanter og diamanter? Hva er det som gjør at opp-tilbake-gjennom er noe bedre enn andre mønstre? Det fulle svaret fikk jeg ikke den dagen. Og fasit skal jeg ikke påberope meg den dag i dag. Men det som bet seg fast i bevisstheten mens jeg flyttet brikkene på brettet, var, og forblir, et ganske vesentlig a-ha øyeblikk i min korte trenerkarriere:

Du trenger ikke å være åpen for han som har ballen, hvis du er ledig for nestemann.

Siden den gang har jeg lest en god slump med artikler og bøker med referanser til tredjemann. Og informasjonen og tolkningene der ute er sprikende for å si det mildt. Så derfor tenkte jeg å gjøre så godt jeg kan for å samle det sammen i en artikkelserie. Litt for å organisere mine egne tanker, og litt i håp om at enhver leser skal kunne finne en liten bit av verdi uansett hvilket stadie av trenergjerningen man er på.

Del 1: Tredjemann som verktøy for å finne en ledig spiller

I sin mest anvendelige form kan vi se for oss en 2 mot 1 situasjon. Spiller C er ledig og ønsker å få ballen fra spiller A. Men pasningslinjen er blokkert av en motstander. Istedenfor å frigjøre seg for ballføreren og gå enda lenger ned i banen kan han se at ballen har en åpen linje til en annen spiller. Han kan dermed bevege seg ifht denne spilleren isteden, og heller motta ballen i neste trekk som «tredjemann».

Konseptet i seg selv er veldig enkelt og intuitivt. Smarte spillere som er gode på å lære av egne erfaringer vil ofte naturlig posisjonere seg og bevege seg på denne måten når forholdene tillater det.

Som sagt trenger du ikke å være åpen for han som har ballen, hvis du er ledig for nestemann. Men hva betyr det å være ledig? Er det forskjell på ledig og åpen? Filosofien bak den tanken kan man finne i posisjonsspillet. Kort forklart er idéen at man i en frispilling leter etter en spiller som er fri til å skape en videre progresjon av spillet. Det vil si at man har nok tid eller rom med ballen til å gjøre sin neste aksjon kontrollert og videre fremover i banen. Det kan også kalles å ha en fordel. Man har en «fordel» over sin motstander dersom man er plassert et sted hvor man er fri til å sentre, skyte eller føre ballen fremover når den ankommer. Har man ikke forutsetninger for å spille uhindret fremover med sin neste aksjon, så kan man ikke sies å være ledig/ha fordel. Men det betyr ikke at man ikke er åpen.. Ballen kan fint ha en uforstyrret linje frem til deg og du kan motta den uten å miste den, men om du ikke kan få gjort noe produktivt med den så er det heller forsvareren som har fordelen i situasjonen, enn du. Du kan lese mer om posisjonell fordel her om du er interessert i en dypere forklaring.

I posisjonsspillet er altså forskjellen på en åpen spiller og en ledig spiller ganske viktig. Det kan virke som en liten detalj, men konsekvensene av denne definisjonen er til syvende og sist helt avgjørende. Den forteller nemlig hvert individ i gruppa når det er greit å finne på noe spennende med ballen og ikke. Når vi som gruppe er enige om hvilke forhold som må være på plass før vi lar ballen hvile så er det lett å forholde seg til hverandre og forstå hva som vil skje i neste trekk. Når både jeg og du vet hvor ballen skal, fordi vi er enige om hvor den fordelaktige situasjonen ligger, så stoler vi på hverandre og kan gi hverandre bedre forutsetninger for å lykkes med vår neste aksjon. God samhandling med ballen begynner med en felles forståelse for hva som utgjør en fordel og deretter en lojalitet til å følge den definisjonen. Dersom hvert individ derimot følger sin egen definisjon vil det være lite forutsigbarhet, relasjon og forståelse oss imellom. Mer om dette senere.

Eksempel fra Spania – Tyskland

Denne videoen demonstrerer egentlig posisjonsspill i et nøtteskall. Spanias formasjon er designet for å starte med et overtall å bygge videre på mot motstanderens struktur. Stopper drar på seg press for å gi bedre forutsetninger for nestemann og laget er enige om hvor ballen må gå for å skape videre progresjon med kontroll. Det oppstår en ledig spiller i rommet bak neste pressledd og vi avanserer med ball via en tredjemannsaksjon. Tatt rett ut av læreboka.

I det neste eksempelet fra Rodri får vi tydelig se at han er utstyrt med en god forståelse for tredjemann. Hans første tanke er ikke engang om han kan gjøre seg mer åpen for ballen. Hans første tanke er; «kan jeg få den av en annen?»

Og jeg tror en viktig grunn til at han tenker på den måten er fordi verdien av å få ballen som tredjemann, av en spiller høyere i banen enn deg selv, er større enn å få den direkte fra ballfører.

Det er faktisk to store fordeler ved å motta ballen fra en spiller som er foran deg, kontra en spiller som er bak deg.
1. Du kan se den veien du skal spille og får bedre tid til å utforske mulighetene med blikket uten å måtte være opptatt av å ha ballen i beina mens du gjør det.
2. Du kan enklere spille fremover på ditt første touch fordi du slipper å vende opp. Den første pasningen gjør vendingen for deg.
Begge disse faktorene sparer deg tid og tillater deg å spille kjappere.


Vi har startet med å se på de ubestridte fordelene. Hvor vår største utfordring har vært hvordan ballen skal ankomme en ledig spiller. Men tredjemann er ikke kun forbeholdt situasjoner hvor en spiller allerede er fri. Ta en titt på denne.

Fabian Ruiz nærmer seg ballen med en motstander hakk i hæl. Han er åpen for å motta, men har dårlige forutsetninger for å få til noe produktivt om han får ballen i beina her. Men etter en titt over skulderen ser han at han har en annen medspiller med en åpen pasningslinje å frigjøre seg for. Han tverrvender for å spille med nestemann isteden, og selv om han ikke er ledig i det øyeblikket pasningen går så klarer han å skape seg en fordel mens ballen ruller.

I neste del av artikkelserien beveger vi oss inn i situasjoner hvor fordelen ikke bare er skapt fra før via posisjonering, men må skapes mens ballen går. Og vi skal se litt på verdien av tredjemann selv når sluttmottakeren ikke har blitt helt fri. Pep Guardiola har noen innspill. Det samme har denne fyren:

The third man is impossible to defend. Impossible.

Xavi Hernandez

Neste artikler

Del 2: Tredjemann som verktøy for progresjon av ball og lag

Del 3: Fordelene som skapes av en tredjemann

Ønsker du deg flere eksempler på tredjemann før du går videre? Denne YouTube-videoen gir deg 7 minutter med gode eksempler. Eneste nedtur er at den er på spansk.

Men følgende ordbok bør være tilstrekkelig:
Tercer hombre: Tredjemann
Segundo hombre: Andremann
Primer hombre: Førstemann
Hombre libre: Ledig spiller
Rival superado: Motstander forbipassert

Denne videoen er også fin for å bygge på sin forståelse for den ledige spilleren og felles forståelse av hvor vi ønsker å flytte ballen.